Race report – Nordic Adventure Race

Når tiden nærmer seg at man skal gjennomføre en konkurranse som strekker seg godt over 24 timer med mer eller mindre kontinuerlig framdrift i fysisk spektakulært, men fysisk meget krevende terreng, må planlegging begynne i god tid: både fysisk, praktisk og psykisk.

Forberedelser er sentralt
Man tenker voldsomt mye i ukene før, lurer på en hel masse, man gru gleder seg til å ta fatt på et eventyr. Rent praktisk, er det veldig mye som skal gjøres. Vi måtte ha organisere 3 ferdigpakkede store bager til laget for vekslingsområdene mellom hver etappe av løpet. Tøy, mat, drikke, utstyr til alt fra rulleski, løping i terreng, mtb og kajakk. I tillegg skal man prøve å visualisere 24 timer med anstrengelse for å kunne vurdere hva man til en hver tid er avhengig av. Denne delen gikk etter planen får man si. Skulle vi sette fingeren på noe, må det være at når natta nærmer seg, og det enda er langt igjen av løpet, så hadde det vært lurt å organisere for mulighet for varm mat.

14192001_507893876071833_506968273404178842_n-2Starten nærmet seg
Vi reiste oppover mot Hamar, 12:30 på fredag med en bil fullpakket av hele 3 kajakker på taket og 3 sykler bakpå. I tillegg var bilen stappet full av utstyr, Vel framme i Hamar og etter registrering, bar det ut på en kort sprint prolog i sentrum, som skulle bli utslagsgivende for en jaktstart fra Spidsbergseter på lørdag morgen. Kristoffer satt ut i voldsom fart og vi holdt høyt tempo helt tilbake til mål og kunne registrere at vi ble nummer 6 ut fra start. Med tanke på endelig plassering, skulle det vise seg å være nok så «spot on».

Dagen er kommet – starten går
Lørdag morgen 09:00 gikk starten på det som skulle bli en 28 timers lang konkurranse i fantastisk fjellandskap fra Muen i nord og gradvis nærmere målet, Brumunddal hvor kajakkene ventet for siste etappe via noen seige poster i Mjøsa også til sist enroute Hamar for målgang.

img_20160903_173753776Og en lang konkurranse ble det jo. Det er ikke hver helg man er fysisk aktiv så lenge. Det ble 98.5% topp stemning, eller «god s» og 1.5% tunge stunder. Topp stemning betyr ikke at det var lett. Det ble en skikkelig styrkeprøve hvor vi ble satt på prøve igjen og igjen.

Første etappe tok oss opp til 5 topper og et dypt juv og vi tilbakela nært opp til et maraton i fjellet. Det var vakkert og beintøft, men mest av alt, veldig trist. Kristoffer var dypt konsentrert om orientering og sparka voldsomt i en stein. Resultatet skulle vise seg å være en brukket tå. Valget var dessverre at Kristoffer måtte bryte. Med tungt hjerte, sendte vi Kristoffer ned mot hovedveien og begav oss ut på fortsettelsen videre. Kristoffer var med oss i tankene hele veien og han ble langt ifra helt borte. Han fulgte oss online med GPS tracker, møtte oss mot slutten og løp de siste 300 metrene over målstreken på krykker.

14273449_508386979355856_440108591_o-2Andre etappe brakte oss til ytterligere topper på mtb, samt lengre seige stier i myr, lyng og grusvei, og når dette kombineres med at det etterhvert blir bekmørkt, så blir det spennende. Men, det var nettopp under nattorienteringen av Ørjan og Borge briljerte som best. Vi var topp motiverte og hadde full fokus. Vi gjorde noen taktiske valg og fikk satt noen nærliggende lag skikkelig på plass. Stemningen var nærmest euforisk, selv om vi var seriøst slitne.

Vi ankom Pellestova 01:30 på natta. Det ble en i overkant lang pause på snaue to timer, men den videre slagplanen gjorde dette mulig. Det var flere lag som også valgte en lengre pause her. Foran oss hadde vi en kort løpeetappe opp til img_20160904_240958312eneste obligatoriske post før en ny lang sykkeletappe på 80 km brakte oss i videre mørke, igjennom en helt magisk soloppgang og en svært morsom nedfart til Brumunddal. Her gikk det unna gitt.

Vel framme ved Mjøsa, ble vi møtt av Kristoffer, nytraktet kaffe og boller og kajakkene skulle bringe oss hele 25 kilometer langs Mjøsa i strålende sol. Kroppene var virkelig slitne nå, og selv om vi satt godt nok i kajakkene, ble det en kraftanstrengelse på 4 timer med noe sviktende konsentrasjon og krefter som etterhvert begynte å ta slutt.

Etter over 200 kilometer løp vi sjarmøretappen mot mål og inn til en 7 plass av 14 lag. Dette er vi meget fornøyd med. Vi kan se tilbake på en helt sinnsyk opplevelse som satt oss på en skikkelig kraftprøve, men som også etterlater oss utrolige øyeblikk og en opplevelse utenom det aller meste. Det er ikke hver dag man får muligheten til å konkurrere i hele 28 timer i strekk:)

Hilsen Ørjan, Kristoffer og Borge