Xterra Swimrun – 22.aug 2015

Racerapport Swimrun 2015
Deltagere:
Ørjan Rolness
Kristoffer Woxvold

Swimrun i soloppgangKlokken 0500 lørdag morgen står fire spente menn fra TDM på startstreken på Ringshaug strand sammen med over 100 andre deltagere. 50 km løping og 8 km løping venter oss denne dagen (viste seg at det var over 65 km totalt da vi gikk i mål).

Dagen/natta startet allerede kl 02:20 da alarmen på klokka ringte etter en meget kort natt uten mye søvn. Frokosten ble litt smånervøst presset ned sammen med noen bøtter kaffe. Note to selfe neste gang er at kaffe er vanndrivende og må på et tidspunkt ut. Det er ikke lett med våtdrakt på…

De første 2,5 km løping gikk ganske greit. En masterbil styrte farten fram mot første, korte svømmeetappe på ca 200 meter. Med drøye 100 stk i vannet samtidig ble dette en kaotisk affere. Her gjaldt det å holde orden på hvor makkern din var samt å «ta imot» diverse spark i ansiktet fra andre deltagere. Faren her er om noen sparker av deg svømmebrillene. Da hadde det blitt en lang dag i vannet uten disse. Vi kommer oss etterhvert opp på land med høy puls og alt utstyret i orden. Kort løpeetappe før det var å slenge seg i vannet igjen og styre mot fyret på Torgersøy. Rett før jeg kaster meg i vannet på alle svømmeetappene var planen å stappe ørepropper i øra. Hadde kjøpt propper på apotket med snor i. Presser den ene proppen altfor langt inni øret og drar til i snora for å få den ut. Snora ryker og proppen blir sittende fast langt inni. Ørjan måtte trå til og pirke og styre for å få den ut og det går tilslutt. Her taper vi raskt 40-50 plasser.

På vei til Torgersøy får vi oppleve dagens desidert flotteste naturopplevelse. Sola står rett opp av havet. For hver gang man var oppe og pustet hadde den røde kula steget litt og litt. Hva som skjedde veit jeg ikke, men her bestemmer Ørjan seg for å endre kurs ca 90 grader. Plutselig ser jeg ham forsvinne bortover mot soloppgangen. Svært romantisk. Svært synd det var Ørjan jeg var der sammen med da 😉

Etter dette var det en bare å komme inn i en god rytme både svømme og løpemessig, prøve å nyte både soloppgang og de flotte øyene på vei sørover og østover mot Bolærne. Vi løper over øya Haneflu og skal bare krysse sundet over mot Vestre Bolærne på ca 350 meter. Før hver svømmetappe tok vi oss alltid noen sekunder for å observere svømmere foran oss slik at vi kunne ta høyde for eventuell strøm. På dette tidspunktet var det på vei mot fjære og strømmen ganske så sterk utover. Vi hiver oss uti og blir en meget hard svømming. Midtveis blir vi dratt skikkelig sørover og må kjempe masse for å komme oss over og gå opp på land der vi skal. Står nesten helt stille i motstrømmen, men kommer oss etterhvert opp på land. Her er det mange som bare går på land mye lengre syd enn det som var meningen. Reglene sier at man skulle gå opp på land max 5 meter fra flagget som markere løypa. Her taper vi en del plasser, men vi gjorde ihvertfall det vi skulle ifht regelverket. Neste del over Vestre-, Midtre- og Østre-Bolærne går fint og vi nærmer oss første cut-off syd på Østre-Bolærne. Dette gikk med god margin og vi tar oss noe å spise og drikke for å fylle på lagrene. Vi hadde ikke med oss mer enn to små drikkeflasker og måtte alltid sørge for å få i oss godt med næring på mat- og drikkestasjonene for å ikke sprekke helt.

Nå vender løypa vestover med flere lange svømmeetapper. Blandt annet dagens lengste svømmetappe på 1100 meter over Huikjæla. Vi jobber jevnt og trutt vestover. Ørjan sliter dog noe med magen etter å ha slukt en del saltvann. Men framdriften er bra og tilsutt setter vi våre bein på Gåsøy.
Klarte selv å svømme rett i 3 brennmaneter på denne delen. En over begge armene, en over knehasen og den siste midt i fleisen. Dette var jo ikke noe stas, men prøver å ikke fokusere på dette og kjører på videre.

Etter en sømmeetappe på 700 m over til Bjerkøy, fin løpeetappe over øya krysser vi sundet over Nøtterøy ved et sted som heter Knarrberg kommer vi til ny Aid station. Tar oss litt mat, drikke og melkesjokolade. Digg.

Hvis man skal dele opp denne konkurransen svært grovt, så er den første delen mest svømming og siste delen mest løping. Nå ventet mange lengre løpeetapper på 6000-7000 meter. Den første krysser Nøtterøy sørover ned mot Vrengensundet med en liten svømmeetappe i Strengsdalsvannet. Ferskvann! Herlig.

Etter å ha krysset Vrengensundet når vi siste Cut-off og matstasjon. Vårt viktigste mål var tross alt å ikke bli tatt ut av konkurransen. Dette klarte vi med god margin og nå var det bare å gå i seg selv og komme seg til mål. Vi Jobber oss sørover over Tjøme, litt svømming og så til Hvasser. En 5000 meters løpetur rundt Hvasser i steikende sol. Dette var knalltøfft og faren for dehydrering var stor. Vi er meget tett på å gå i bakken flere ganger, men kommer oss til slutt Øra hvor vi skal krysse over til Tjøme igjen og passere Hotellet vi bor på Scandic Havna Hotell. Vi er nok ganske sikre på at løpeturen rundt Hvasser er mye lengre enn 5 km. Vil tro nærmere 8 km.

Da vi kom til hotellet vi bodde på og hadde gjort unna siste svømmeetappe var det siste sjarmøretappe ned til Verdens ende. 6 km. Jeg hadde fram til nå hatt en bra dag, men jeg var også klar over at beina på ett tidspunkt ville streike. Har alltid slitt med beinhinne og kneproblemer når jeg løper. Og det kom til de grader nå. Det blir 6 km med sterke smerter, men det er en del av gamet. Ørjan kommer seg litt fra mageprobleme nå og er den sprekeste av oss siste delen. På vei ned går løypa opp om Torås fort. En fenomenal utsikt ned mot mål på Verdens Ende. Vi vagger oss mot mål og kommer til Verdens Ende etter 10 timer 13 min på noe som kan se ut til å være en 28 plass av ca dobbelt så mange startende lag.

Swinrun målgang

En magisk reise i en uslåelig skjærgård sammen med en meget god kompis og lagkamerat! Takk for turen, Ørjan Rolness! Må også takke Tom Remmanfor dette helt unike arrangmentet. Du har gjort en fenomenal jobb med denne løypa og neste år kan jeg garantere at det står godt over 100 lag på startstreken!

Må også få berømme Morten Berner og Marius Iversen for å vise en en vilje som overgår alle andre som står på startstreken! Sist i mål, men man må huske at disse gutta har vært aktive mange timer mer enn de andre og det krever sitt. i tillegg så misser de et kontrollpunkt og ca 1 km fra mål bestemmer de seg for å snu og løpe tilbake til Torås fort for å ta denne. Den ekstrasløyfa tok dem en hel time ekstra! Fair play av ypperste merket! Håper dere også skriver en racerapport!

Beklager at det ble litt langt, men vi er bare så utrolig imponerte og fasinerte av denne konkurransen! Anbefaler dette på det sterkeste.

Takk for oss og ses igjen!